Банкеръ Weekly

Новини

Европейската комисия готова да финансира младежки гаранции

Европейската комисия е готова да предостави финансиране за реализацията на младежки гаранции във всички страни-членки. Парите ще бъдат отпуснати от Европейския социален фонд, а размерът им ще се определи в зависимост от изхода на преговорите за Многогодишната финансова рамка. Това заяви на дебат в Страсбург комисарят по заетост, социални въпроси и приобщаване - Ласло Андор. На 8 февруари министрите по заетостта и социалните въпроси ще се срещнат в Дъблин, за да обсъдят финансирането и прилагането на инструмента и от всички държави-членки. Инициативата, предприета от европейските социалисти, има за цел да предложи на всеки младеж работа или допълнително обучение или стаж най-късно четири месеца след като е завършил образованието си. Подобни системи работят вече в Германия и Австрия и са с доказан успех. Това съобщиха от кабинета на евродепутата от Партията на европейските социалисти Илияна Йотова.


Още през декември месец комисар Андор предупреди, че високата младежка безработица води до драматични последици за нашите икономики, общества и най-вече mdash; за всички млади хора. По данни на Евростат безработните младежи за ноември 2012 са 23.7 на сто. В отделните страни-членки ситуацията е още по-драматична, като например Испания и Гърция, където процентът е вече над 50%, а в някои испански градове стига до ужасяващите 70 на сто. За съжаление, и други страни, като България попадат в порочния кръг. За ноември месец младежката безработица в страната е достигнала 30% което е вече над средната за Европа. Още повече, това е и една от страните, в която този процент расте най-бързо и плаща много висока икономическа цена - над 2% от БВП на държавата.


Европа не може да си позволи да изгуби едно цяло поколение, а именно това се случва в момента. Дълготрайната безработица сред младежите е един от наболелите проблеми на съюза, както сочат и данните от доклад на комисията, представен на 8 януари Заетост и социално развитие в Европа. Безработицата ни струва 150 милиарда годишно, каза още комисар Андор.


Младежите днес са поколение, което не вижда перспектива, израства в евроскептични нагласи и вижда бъдещето си изключително неясно, а това е последното нещо, от което се нуждае Европа в момента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във