Банкеръ Daily

Новини

Европейската Банка за Възстановяване рефинансира със 75 млн. евро проекта „Енергийно оползотворяване водите на р. Искър

Европейската Банка за Възстановяване и развитие подписа с „ ВЕЦ Своге ” ООД анекс за 75 милиона евро към договора за рефинансиране на Фаза 2 от проекта „Енергийно оползотворяване водите на р. Искър чрез построяване на 9 малки водноелектрически централи по поречието на реката на териториите на общините Своге и Мездра”.
„ Постигнатите много добри резултати при реализирането на фаза едно от проекта с пускането в експлоатация на „МВЕЦ Лакатник” и „МВЕЦ Свражен”, както и адекватната финансово - инвестиционна стратегия на „ ВЕЦ Своге” ООД в условията на световна икономическа криза, са предпоставка за нашето партньорство с ЕБВР и през следващите години.” – заяви след подписването на документа г-н Сержо Бортолоти, президент на „Petrolvilla Group“.
„ Подкрепата и адекватната реакция от страна на държавните институции по отношение на една европейска инвестиция, която ще остане в държавата, ни дава увереност в това да продължим напред и да работим в посока за развитие на ВЕИ сектора в България.” - допълни инж. Пламен Дилков, управител на „ ВЕЦ Своге”.
Финансирането със 75 млн. евро е пряко насочено към изпълнението на проекта „Каскада Среден Искър. За фаза 1 то е в размер на 17 500000 евро, за фаза 2 - 26 000 000 евро и за фаза 3 е в размер на 31 500 000 евро

Facebook logo
Бъдете с нас и във