Банкеръ Daily

Новини

ЕВРОПЕЙСКАТА БАНКА ОТПУСНА ЗАЕМ ОТ 10 МЛН. ЕВРО НА РАЙФАЙЗЕН

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) отпуска втори заем от 10 милиона евро на Райфайзен Лизинг България, който цели подпомагането и по-нататъшното развитие на малките и средни предприятия (МСП) у нас.
От финансирането ще могат да се възползват български компании, които искат да закупят оборудване на лизинг и да разширят бизнеса си. Проектите по програмата включват закупуване на оборудване, превозни средства, камиони и ремаркета, автомобили за търговски цели, както и недвижими имоти за търговски цели. Кредитната линия е съпроводена с грантова схема, одобрена от Европейската Комисия, включваща и техническа помощ.
Новият заем, отпуснат на Райфайзен Лизинг е втората кредитна линия от ЕБВР. През 2006г. банката отпусна финансиране, в размер на 10 милиона евро, в рамките на програмата на ЕС/ЕБВР за финансиране на малки и средни предприятия чрез лизингови компании. По първата кредитна линия, Райфайзен Лизинг отпусна на малките и средни предприятия в цялата страна 560 заема, на обща стойност 14.2 милиона евро. Вторият заем се очаква да спомогне за разширяването на присъствието на Райфайзен Лизинг извън София.
Програмата на ЕС/ЕБВР за финансиране на малки и средни предприятия е съвместна инициатива на Европейската комисия и Европейската банка за възстановяване и развитие, която цели развитието и растежа на предприемачите и малките и средни предприятия, като улеснява достъпа им до финансиране. По тази регионална програма, обхващаща 11 страни, от създаването си през 1999г. до този момент, ЕБВР е отпуснала 1,156.5 милиона евро и допълнително 154.24 милиона евро грантово финансиране от Европейската комисия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във