Банкеръ Daily

Новини

Европейците държат златния медал по пушене

Въпреки забраните за пушене, високите акцизи и страшните картини, предупреждаващи за възможна смърт, европейците все още се класират сред най-тежките пушачи в света.


Около 28% от възрастните в Европа са пушили през 2011 г., като все повече французи прихващат вредният навик, според статистиката, публикувана от регионалния офис на Световната здравна организация в Копенхаген. Свързаните с тютюнопушенето заболявания причиняват 16% от смъртните случаи в Европа, в сравнение с 12 на сто в световен мащаб, показват още данните.


Статистиката на здравната организация отчита, че докато Европа стои начело в света с практиката да увеличава данъците и акцизите за цигари, Старият континент има нужда да засили забраните за пушене и ограниченията за рекламиране, за да намали свързаните с тютюнопушенето болести.


В Северна и Южна Америка, пушачите съставляват 20 на сто от възрастното население.


В периода 2005 ndash; 2011-а пушенето нараства във Франция, Албания и Чехия, докато през тези години нивата в Швейцария остават почти непроменени. В Русия има най-висок процент на мъже пушачи, а Австрия води при пушачите жени.


Непушачите в Европа спадат със 7 процентни пункта за периода между 2005 г. и 2011 г., според данните на здравната организация. Един от най-големите спадове се отчита във Великобритания, където пушенето намалява до 22 на сто през 2011-а както за мъжете, така и жените от съответно 37% и 35 на сто през 2005 година.


В същото време европейските страни имат най-високото облагане на тютюна в целия свят, като според Световната здравна организация това е най-ефективният начин за намаляване на нивото на пушачите. В световен мащаб общо 32 страни имат данъци, достатъчно високи, така че 75% от стойността на кутия цигари е всъщност данък. И 25 от тези страни са в Европа. Според анализа на организацията, 10 на сто увеличение на цените на тютюневите изделия намалява консумацията с около 4% в страните с високи доходи и най-много с до 8% в по-бедните нации.

Facebook logo
Бъдете с нас и във