Банкеръ Daily

Новини

Европа се бори с времето по плана за закриване болни банки

Европейските финансови министри ще направят пореден опит през следващата седмица да постигнат съгласие за механизма за затваряне на проблемни банки. Не е ясно обаче какъв ще бъде успехът след срещата на 10 декември, тъй като фундаменталните въпроси за това кой ще решава съдбата на кредитните институции и как ще бъде платена сметката остават без отговор.


Страните от Европейския съюз са разделени по въпроса за това какво трябва да се направи, когато една банка изпадне във фалит, за да се избегнат ситуациите в държави като Испания и Кипър, които бяха повлечени надолу във финансовата буря.


Въпреки всичко обаче, финансовите министри се състезават с времето и трябва да направят компромис по време на преговорите във вторник. Очаква се те да се договорят за създаването на специален орган, който при необходимост да затваря банките в еврозоната и фонд, чиито средства да бъдат използвани за това. Чрез тези два механизма ще бъде завършена новата система за надзор и контрол на банките, чиято основна цел е да предотврати бъдещи кризи.


Тази част от проекта за банков съюз обаче е толкова спорна, колкото и амбициозна, тъй като изисква големи икономики като Германия да предадат националните си правомощия към тази агенция на европейско ниво. Освен това Берлин продължава да настоява, че не иска да плаща за ремонта на банки в съседни държави чрез събирането на средства в общ фонд.


Европейските лидери искат да постигнат споразумение до края на годината, така че банковият съюз да влезе в сила от началото на 2015 г. Някои длъжностни лица в Брюксел са оптимисти, че това може да се случи във вторник, но други предполагат, че може да се наложи втора среща на финансовите министри на 18 декември.

Facebook logo
Бъдете с нас и във