Банкеръ Daily

Новини

ЕВРОПА НИ ПОДАВА РЪКА В НАВОДНЕНИЯТА

След проливните дъждове в четвъртък (5 август) в общините Ихтиман, Костенец, Горна Малина и Белово беше обявено бедствено положение. В резултат на пороите преляха малки язовири и реки и заляха голяма част от селищата. Щетите от наводненията в страната до 27 май тази година възлизат на 393 198 789 лв., съобщи министър Филиз Хюсменова. Пороите през юни и юли са засегнали 131 общини в 25 области на страната и приблизително 3.2 млн. население. Природната стихия отне живота на 17 души.
Комисията за защита на населението от бедствия, аварии и катастрофи е предоставила на кметовете в наводнените райони 16 млн.лв., стана ясно на съвещанието. Тези средства обаче са стигнали само за извършване на най-неотложни аварийно-възстановителни работи в пострадалите райони. В сряда Националното сдружение на общините поиска 50 млн. лв. за преодоляване на щетите от наводненията.
По информация на сдружението общият размер на бедствията от проливните дъждове следващия период 25 май - 17 юли възлизат на 139 673 615 лева. Засегнати са 164 общини. В сметката са включени поражения върху общински обекти за над 122 млн. лв. и повреди на държавна собственост за над 8 млн. лева.
Заместник-министърът на финансите Любомир Дацов обаче заяви, че общините са реализирали добро преизпълнение на бюджетите си и могат да поемат част от разходите за възстановяването на засегнатите селища. Съветникът на финансовия министър в оставка Атанас Кацарчев пък обяви, че се обмисля създаването на специален фонд за покриване на щети от природни бедствия. Постъпленията в него ще идват от задължителни застраховки на имоти, както и от държавния и общинските бюджети. Средствата от задължителните застраховки ще се събират заедно с местните данъци и такси, уточни Кацарчев. Ако фондът бъде създаден сега,той ще заработи пълноценно най-рано след година, допълни той.
Министърът на финансите в оставка Милен Велчев съобщи, че до седмици ще получи отговор на молбата за отпускане на 75 млн. евро от фонда за солидарност на Еврокомисията за справяне с последиците от наводненията у нас. По думите на Велчев има голяма вероятност страната ни да получи цялата искана сума. В официално изявление, разпространено от пресслужбата на Британското председателство на ЕС, съюзът изрази през седмицата съчувствието си и обеща подкрепа за пострадалите от наводненията в България.
Освен към ЕС през юни страната ни се обърна за помощ и към Евроатлантическия координационен център за реагиране при кризи на НАТО и към Центъра за мониторинг и информация към Механизма по гражданска защита на Европейския съюз. В отговор страната получи 60 моторни помпи, 500 семейни палатки, 30 гумени лодки и 100 хил. чувала за пясък.
Според експертите от Гражданска защита щетите от наводненията щяха да бъдат в пъти по-малки, ако се бяха взели превантивни марки - намаляване на водата в язовирите, почистване на коритата на реките и поддържане на отводнителните съоръжения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във