Банкеръ Daily

Новини

ЕВРОКОМИСИЯТА НАЛОЖИ НОВИ КАРТЕЛНИ ГЛОБИ

Европейската комисия наложи глоби в общ размер 243.2 млн. евро на пет компании, произвеждащи хлоропренова гума. Те са обвинени във фиксиране на цени и договорено поделяне на пазари. Между 1993 и 2002 г. компаниите са си разпределяли нелегално пазара на хлоропренова гума, която се използва в богат диапазон от стоки - от маркучи до обувки и презервативи.
Член 81 от Договора за Европейската общност забранява тайните споразумения (т.нар. картели) между конкуренти за фиксиране или повишаване на цени, поделяне на продуктови или географски пазари или клиенти, както и уговаряне на други търговски условия за продажба на стоки и услуги. Според ЕС подобни практики пречат на свободната конкуренция.
Глобените компании са италианската ENI, американските DuPont и Dow, Tosoh и Denka от Япония. ENI ще трябва да заплати най-солена глоба (132.16 млн. евро), тъй като и в миналото е имала подобни нарушения. Поради същата причина германската Bayer трябваше да бъде санкционирана с 201 млн. евро, но получи пълен имунитет, тъй като е съобщила за картела.
Много ми е трудно да разбера как акционерите и членовете на бордовете на компаниите могат да толерират подобно незаконно поведение, коментира еврокомисарят по конкуренцията Нели Крос.

Facebook logo
Бъдете с нас и във