Банкеръ Daily

Новини

Еврокомисари: България е бързоразвиваща се дестинация

В доклад на Еевропейската комисия по туризъм, цитиран от Министерството на икономиката, се посочва, че България е една от най-бързоразвиващите се туристически дестинации. По темповете, с които се увеличават туристите у нас, страната ни изпреварва дори Италия и Гърция. Според данните в доклада, през 2003 г. България е била посетена от 4 047 863 чуждестранни туристи, или с 18% повече от предходната 2002 година. Цифрите бяха огласени на откритата днес конференция на тема Навлизането на информационните технологии в туризма, организирана от Института за икономическа политика.
Същото проучване сочи, че през 2003-а световният туризъм бележи най-големия си спад от 1.2 % за последните години. В Европа обаче пътуванията бележат ръст от 0.4 процента. По данни на икономическото министерство европейските туристи, посетили страната ни, са с 25.3 % повече в сравнение с 2002-ра. Най-голям е делът на туристите от Великобритания, Люксембург, Германия, Гърция и Холандия. Само през декември 2003 г. чуждестранните туристи в България са били с 28.34% повече от същия месец на предходната година.
Очакваните приходи от туризъм за миналата година са с 20% повече от 2002-ра, като прогнозите са общата сума да стигне 1.6 млрд. долара.
През миналата година са се увеличили и пътуванията на българи зад граница. Общо З 403 402 наши сънародници са посетили чужди държави, което е с 6.7 % повече от 2002 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във