Банкеръ Daily

Новини

Еврокомисар Кристалина Георгиева открива реновирани училище и детска градина в Димитровград

Българският еврокомисар Кристалина Георгиева ще гостува в Димитровград през април, за да вземе участие при тържественото откриване на реновираните сгради на ОУ Пенчо Славейков и ОДЗ № 2 Осми март. Тя е приела отправената от кмета на Димитровград Стефан Димитров покана, съобщиха от пресцентъра на общината.
Пример за работата с младите хора, инвестиране в тяхното бъдеще и междукултурно образование са двете заведения, които са в непосредствена близост и работят съвместно за децата и учениците. Това е една последователна политика в развитието на Община приятел на детето, Най-зеления град в България и Българско строително архитектурно събитие на XX-ти век.
ОУ Пенчо Славейков работи с партньори от Германия, Русия, Израел, Италия и Обединеното кралство. Това е едно от училищата, които се включиха в международния образователен проект на Британския съвет Connecting classrooms, който се изпълнява у нас в партньорство с Министерството на образованието, младежта и науката. Проектът обхваща 20 европейски държави и общо 70 в целия свят. Целта на партньорството е наши ученици да разкажат за Димитровград и да научат от своите връстници за други култури и общности. Славейковци вече бяха в Брюксел, Бон, Кьолн и Берлин. Гостува им Юрген Нимпч, който в момента е кмет на Бон.
Като член на Европейския съюз България е една от 27-те членки на Европейско училищно предизвикателство U4energy. Това е състезание, инициатива на Европейската комисия, финансирано по програма Интелигентна енергия за Европа, в която вече са регистрирани ОУ Пенчо Славейков и ОДЗ № 2 Осми март. Целта на състезанието е да даде възможност и на училища в Димитровград да включат ученици в постигане на амбициозните цели на Европа по отношение на климатичните промени.
Чрез връзката училище – детска градина се работи за постигане на европейски ценности. Екип от висококвалифицирани педагози преценява най-добрите възможности на децата, за да участват пълноценно и по най-достъпен начин в процеса на овладяване и прилагане на знания и умения. В часовете за извънкласно обучение децата от ОУ Пенчо Славейков съвместно пеят, танцуват, спортуват, изучават чужди езици. В съвременно оборудвани кабинети за ресурсно подпомагане и логопедичен кабинет се предоставя подходящо обучение за децата със специални образователни потребности.
Благодарение на енергийно-ефективната реконструкция на сградите, за 714 ученици и 130 деца са създадени съвременни условия за възпитание и обучение. Откриването е планирано за април, когато ОУ Пенчо Славейков ще отбележи 145 години от рождението на патрона си. Събитието ще бъде съчетано и с откриването на реновираната сграда на ОДЗ № 2 Осми март.
Предстои уточняване на конкретната дата през април, която ще бъде съобразена с ангажиментите на еврокомисар Кристалина Георгиева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във