Банкеръ Daily

Новини

Еврокомисар Джон Дали и министър Найденов дадоха старт на Българската агенция по безопасност на храните

Европейският комисар по здравеопазването Джон Дали и министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов дадоха днес официален старт на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Министърът напарви символичен обред „прощъпулник”, като търкулна питка по платнена тъкана пътека с народни мотиви за късмет на агенцията. После връчи официално заповедите за назначаване на директора на Българската агенция по безопасност на храните д-р Йордан Войнов и на неговите заместници.
В словото си за откриването министър Найденов сподели, че се вълнува много и радостта и удовлетворението му от този ден е голямо, защото е постигната една от най-големите цели, за които неговия екип и целия кабинет имаха воля и амбиция още от назначаването си. Той посочи, че макар България още да не е формално в Шенген, то по отношение на гарантиране на безопасността на храните и осигуряване на стабилна граница на ЕС по отношение здравеопазване на животните и безопасност на храните, страната ни отдавна вече е заслужено в Шенгенското пространство. Министърът връчи на своя гост, еврокомисар Дали писана чиния от троянска керамика с традиционни национални шарки, каквато има стилизирана и на емблемата на новата агенция. Той подари на еврокомисаря и червена ябълка в специална опаковка с логото на БАБХ.
„Това е хубав ден не само за България, но и за цяла Европа”, подчерта в приветствието си еврокомисар Джон Дали. Според него целите, които агенцията си поставя и насоката, в която ще работи, са общи за цяла Европа, и затова събитието е важно в общоевропейски план. Той оцени агенцията като крайъгълен камък в осигуряване здравето на потребителите и безопасността на храните и подчерта, че без безопасност и сигурност, не можем да говорим за качество. „Именно това изгражда доверието на потребителя, което е много ценна стока днес - много трудно се постига и лесно се губи, затова за него трябва да се воюва всеки ден. Ние в Европа отдавна знаем това, и постигането на трайно доверие е дълъг процес, но усилията си струват”, подчерта още комисар Дали като пожела добър път на Българската агенция по безопасност на храните.
Представяне на структурата на агенцията направи нейният новоназначен директор д-р Йордан Войнов. Той представи ресорите на своите трима заместници д-р Венцеслава Тасева, д-р Тенчо Тенев, Антон Величков.
Д-р Тасева ще поеме ресорите „Здравеопазване и хуманно отношение към животните”, „Контрол на храните”, „Контрол на ветеринарно-медицинските препарати”, „Граничен контрол”.
Д-р Тенчо Тенев, досегашен главен санитарен инспектор на републиката, поема ресор „Управление на качеството”, „Лабораторни дейности” и „Център за оценка на риска”.
Антон Величков, досегашен генерален директор на Националната служба по растителна защита, ще има отговорността за ресори „Растителна защита и контрол на качеството на пресни плодове и зеленчуци”, „Продукти за растителна защита и торове”, „Обучение и квалификация”, „Контрол на фуражите”.
За главен секретар бе представен д-р Дамян Илиев, който ще поеме и функцията на главен санитарен ветеринарен инспектор.
Д-р Бойко Ликов ще бъде директор на едно от най-важните звена на агенцията – Центърът за оценка на риска.
Д-р Войнов подчерта, че специален акцент в Агенцията ще бъде поставен на дейността на новосъздадената дирекция „Управление на качеството”. Тази дирекция ще трябва да отговаря за качествените стандарти, които прилагат българските производители. Д-р Войнов очерта и цялостната визия за работата на агенцията, както и приоритетните й цели. Припомняйки, че от хляба по-голямо няма, той каза, че работата на агенцията стартира със създаването на Експертен съвет за изготвяне на национални отраслеви стандарти за хляба.
Приветствия към новата агенция поднесоха д-р Стефка Петрова – директор на Националния център за опазване на общественото здраве и Мариана Кукушева – председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България. Свое приветствие изпратиха и от Българския ветеринарен съюз.

Facebook logo
Бъдете с нас и във