Банкеръ Weekly

Новини

Еврогрупата разреши отпускането на кредит за Кипър

Финансовите министри от Еврозоната одобриха отпускането на финансова помощ на Кипър от 10 млрд. евро след 12 часово заседание, продължило до късните нощни часове в Брюксел, предават световните агенции. В тежките преговори участваха представители на Европейския съюз, Европейската централна банка, МВФ и президентът на островната държава Никос Анастасиадис.


Новото споразумение предвижда незабавно ликвидиране на Народната банка на Кипър. Освен това ще бъдат обложени с 30% еднократно депозитите над 100 000 евро в най-голямата банка на острова, bdquo;Бенк ъф Сайпресrdquo;. Вложенията под тази сума, които са гарантирани в съответствие с европейското законодателство, няма да бъдат облагани. В замяна на международната помощ Никозия ще трябва драстично да свие огромния си банков сектор, да приватизира държавни активи, да съкрати бюджетните разходи и да извърши редица структурни реформи. Според анализатори офшорният финансов рай вече е в миналато.nbsp;


nbsp;bdquo;Ние сложихме край на несигурността, засегнала Кипър и еврозоната през последните няколко дни. Уверен съм, че това е много по-добра идея от тази да бъдат обложени еднократно всички спестовни сметки в островната държаваrdquo;. Това заяви председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум. bdquo;Аз съм уверен, че правителството ще продължи преговорите с Русия за отпускане на кредит. Това е достатъчно необходимо. Ние се надаваме на руски принос в общия пакет. Те трябва да се договорят с Москваrdquo;, категоричен бе Диселблум, визирайки условията по изплащането на кредита от 2.5 милиарда евро, отпуснат през 2011 година.


Изплащането на първият транш от спасителния креди за Кипър ще стане най-рано след около два месеца. През това време финансистите трябва да определят техническите детайли по него. Това заяви директорът на Европейския механизъм за стабилност Клаус Реглинг.


Първо постигнахме защита на осигурените вложители. На второ място осигурихме лечение на двете проблемни и възстановяване на доверието в останалите банки. Трето - разпределихме бремето между европейците и кипърците, от една страна, а от друга - между данъкоплатците и незастрахованите вложители сред самите кипърци. Вярваме, че тези мерки ще доведат до трайно и изцяло финансирано решение на кризата. Това заяви изпълнителният директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард.


Ясно е, че дълбочината на финансовата криза в Кипър означава, че близкото бъдеще ще е много трудно за страната и нейните граждани. Европейската комисия ще направи всички възможно да облекчи социалните последици от този икономически шок и да помогне да бъдат защитени най-уязвимите. Това посочи от своя страна заместник-председателят на Европейската комисия Оли Рен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във