Банкеръ Daily

Новини

Еврогрупата отново не отпусна спасителния транш за Гърция

Финансовите министри на еврозоната не постигнаха съгласие за спешно разблокиране на спасителния транш за Гърция, нужен на страната да избегне банкрута. Това съобщават световните агенции. Разговорите в Брюксел завършиха без резултат. В офицално съобщение бе оповестено, че следващата седмица те отново ще се съберат за допълнителна техническа работа по някои от елементите във финансовия пакет.


bdquo;Не мога да бъда лишен от илюзиите си сега, защото вече не си правя никакви илюзии за Европаrdquo;. Това заяви уклончиво ръководителят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер след няколкочасовите безплодни разговори, завършили в малките часове на деня.


bdquo;Има прогрес по за споразумението, но трябва да се свърши още много работаrdquo;, заяви директорът на Международния валутен фонд Кристин Лагард.


bdquo;Не успяхме да достигнем до никакво крайно решениеrdquo;,nbsp; бе лаконичен финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле.


Кредиторите на Гърция са наясно, че страната няма да може да свие дълга си до 120% от брутния вътрешен продукт до 2020 г., ако и държавите от еврозоната също не отпишат част от гръцкия дълг. Припомняме, че преди няколко месеца това направиха частните инвеститори в гръцки облигации


Миналата седмица Гърция изпълни условията, които се изискваха от нея за получаване на следващия транш от спасителната финансова помощ, приемайки съкращения на разходите за 13.5 милиарда евро и жестоки бюджетни икономии за 2013 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във