Банкеръ Daily

Новини

Евродепутатът Моника Панайотова разкритикува британската миграционна политика

Великобритания не може да нарушава договорите на Европейския съюз и същевременно да се ползва от достиженията на вътрешния пазар. Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ Моника Панайотова в изказване пред Европейския парламент в Страсбург.


Според нея не бива политиците да разделят Европа на бедни и богати държави, а на такива, които изпълняват задълженията си като членове на Европейския съюз. Повод за изказването на евродепутата стана изявлението на британския премиер Дейвид Камерън, че свободното движение на хора в ЕС трябва да бъде bdquo;по-малко свободноrdquo;, визирайки отпадането на ограниченията до трудовия пазар за българи и румънци. В изказването си пред евродепутатите Панайотова призова да спре дискриминационното отношение и спекулациите за мигрантска вълна от българи и румънци.


Според нея данните показват, че огромна част от мигрантите от България и Румъния са икономически активни и мигрират с цел работа. bdquo;Българите и румънците, които не са в топ 20 на националностите, имигриращи във Великобритания, са най-често интелигентни млади хора, които са икономически бонус за страната, тъй като внасят повече данъци в британския бюджет, отколкото страната плаща под формата на социални помощи. Панайотова изтъква още, че вътрешната мобилност в общността има положителен ефект върху икономиките в държавите-членки.


По думите й действията на британското правителство създават негативни стереотипи по отношение на законно пребиваващите българи и румънци. Британските власти показват политическа немощ за позициониране във вътрешнополитически план не чрез постижения, а залагайки на принципа на страха и негативната кампания срещу европейски граждани, коментира Моника Панайотова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във