Банкеръ Daily

Новини

Евродепутатът Мария Неделчева в диалог с поддръжници и противници на ГМО

Мария Неделчева, евродепутат от ЕНП (ГЕРБ) влезе в ролята модератор в дебат на тема: “За и против ГМО” с участието на ученици от 9 и 10 клас на 33-та Езикова гимназия “Света София”. Дискусията се фокусира върху положителните и отрицателните влияния на ГМО върху живота на хората, околната среда, икономиката и медицината.
„Сюжетът за генно-модифицираните организми е един от най-чувствителните и най-живо привличащите вниманието, както на българската общественост, така и на моите колеги в Европейския парламент. Знаете, че създадени през 70-те години и посрещнати с невероятен успех и ентусиазъм, днес те са обект на голяма полемика и многобройни дебати между противници и защитници на ГМО”. С тези думи българският евродепутат даде старт на дебата, в който първи се изказаха поддръжниците на ГМО. Те се защитиха с аргумента, че населението на Земята се увеличава главоломно и с много бързи темпове, и това е причината за голямата необходимост от ГМО. Според тях, така ще се намали драстично броят на гладуващите хора на Земята. Последователите допълниха, че съществуването и отглеждането на продукти и храни с наличие на ГМО е риск, но той трябва да бъде поет.
Лагерът на противниците на ГМО акцентираха на факта, че няма достатъчно лабораторни изследвания и доказателства за това, че ГМО са безвредни за човешкият организъм. Те застъпиха тезата, че по-добрият вариант е всеки гражданин да има право на избор, а не държавата да им налага наличие и съдържание на ГМО в храните.
В крайна сметка участниците в дебата подкрепиха взетото от българското правителство решение по отношение на ГМО, с което се отложи промяна в закона.
След като изслуша внимателно аргументите на двата отбора, Мария Неделчева обобщи:
„С участието си в този дебат показахте не само в България, а и на връстниците си в цяла Европа, че българските граждани са изключително активни по един много чувствителен сюжет, който никак не е лесен. Този сюжет си има и добрите, и лошите страни. Към добрите можем да прибавим науката и прогресът, както и устойчивостта на определени култури. Но, нека не забравяме и рисковете, свързани с човешкото здраве, както запазването и невредимостта на околната среда. От този дебат разбрахме, че има нужда от повече диалог, от повече информация, от повече изследвания за окончателно доказване вредата и ползата от ГМО”.
Дебатът бе заснет от екипът на телевизията на Европейският парламент, който беше в България за заснемане на портрет на Мария Неделчева и ще бъде включен в нейния телевизионен профил.

Facebook logo
Бъдете с нас и във