Банкеръ Daily

Новини

Евродепутатът Евгени Кирилов атакува Лечков заради водния проект на Сливен

Като евродепутат, представляващ интересите и на сливенските граждани не мога да остана безучастен и да не изразя тревогата си от тежката ситуация, в която се намират сливенските граждани поради близо едногодишния застой по реконструкцията на ВиК мрежата в града. Това се посочва в Изявление на евродепутата Евгени Кирилов във връзка с реакция на кмета на Сливен Йордан Лечков по повод негово изказване пред медиите от 24 септември 2010 г., относно спрените работи по проекта за водния сектор в града.
В тази връзка заявих, че ще се обърна към органите на централната власт с оглед намиране на изход от тази ситуация. В моето изявление изрично подчертах, че не заемам страна в спора на местно равнище между кмета и заинтересуваната фирма изпълнител на проекта, който изглежда е в основата на забавянето. Г-н Лечков, обаче, съвсем лековато реши сам да влезе в ролята на засегнат вместо да поиска спешно решение и да се присъедини към тази тревога. Нещо повече, вероятно поради невъзможност повече да сдържа своите първични реакции, проявявани и по други поводи, той по един недопустим, дори за средно образован и възпитан човек, начин реши да отвърне с лични нападки и долнопробни инсинуации, заявява още Кирилов . Не желая да реагирам реципрочно на толкова ниско равнище и оставям преценката на сливенските граждани.
Искам отново да потвърдя, че освен едногодишните затруднения за десетки хиляди граждани, спирането на изпълнението по проекта за водния сектор на гр. Сливен може да доведе до загуба на европейски средства. Действително има документ от април тази година, който дава възможност да бъде поискано удължаване на няколко проекта, сред които попада и Интегрирания проект за водния сектор в град Сливен, посочва евродепутатът Кирилов в изявлението си.
Удължаването ще бъде възможно само с една година повече, тоест до края на 2011 г. и то все още не е дадено официално от Европейската комисия. До момента на неговото получаване срокът за изпълнение на проекта е края на 2010 г. Можем всички да се надяваме, че удължаването ще стане факт, но преди всичко трябва спешно да се възстанови работата по изпълнението на проекта. Допълнителното забавяне или неизпълнение увеличава съществуващата опасност да се изгубят средства по него. Очевидни са и трудностите за сливенските граждани породени от неговото спиране. Затова бях принуден да се намеся и изпратих запитване до министър Томислав Дончев относно неговото виждане за преодоляване на изоставането и завършването в най-кратко време на проекта за водния сектор на Сливен, се казав още в изявлението на евродепутата Евгени Кирилов

Facebook logo
Бъдете с нас и във