Банкеръ Weekly

Новини

Естония откри Почетно консулство в Бургас

Кметът Димитър Николов е получил покана от зам.-министъра на външните работи на Естония Лаури Бамбус да посети Талин това лято, съобщиха от местната администрация. На място той ще има възможност да се запознае с начина на функциониране на електронното правителство и какви са позитивите за администрацията и хората след неговото въвеждане.


Зам.-министърът Бамбус, заедно с посланика на Естония в България Томас Кук, се срещна с бургаския кмет непосредствено преди да бъде открито второто почетно консулство на Естония у нас. Избрахме Бургас, защото той е най-добрият град за живеене и най-динамично развиващото се в икономическо, културно и туристическо отношение населено място в България, каза Лаури Бамбус.


Почетеното консулство в Бургас ще се представлява от бизнесмена Петко Русинов и ще отговаря освен за морския град и областта, още за Варна, Добрич, Силистра, Шумен и Варна.


Чувствителен ръст на естонските туристи по Южното Черноморие и задълбочаване на бизнес сътрудничеството и културния обмен са сред приоритетите, към които ще насочи усилията си новият Почетен консул. Като столицата на културата през 2011 г. имаме пресен опит какви позитиви могат да се извлекат от това домакинство. С удоволствие ще ги споделим с вас,обеща зам.-министър Лаури Бамбус. Той сподели, че с 22% се е увеличил туристопотокът след избирането на Талин за европейска столица на културата.


По време на срещата в общината от естонската делегация обявиха, че има интерес от учебни заведения от Талин за обмен на ученици и студенти между двата града.


Естония, официално Република Естония (на естонски: Eesti или Eesti Vabariik) е държава в Североизточна Европа. Граничи с балтийската държава Латвия (229 км) на юг и с Русия (229 км) на изток. На север е отделена от Финландия с тесния Фински залив и на запад от Швеция с Балтийско море. Нейната брегова ивица е дълга 3794 километра.


Естония е най-северната от трите балтийски държави. Тя е предимно равнинна държава на източния бряг на Балтийско море с множество езера и острови. Естония се различава от Скандинавия и другите балтийски държави по това, че нейното разположение означава, че от края на Април до средата на Август, нейната територия се намира в т.нар зона на астрономическо сияние.


Естония е член на Европейския съюз от 1 май 2004, а от ст същата година страната, заедно с още шест източноевропейски държави, става член и на НАТО.


Естония е индустриално-аграрна страна в преход към пазарна икономика. Основни промишлени отрасли - добив на торф и горивни шисти, фосфати, машиностроене, химическа промишленост, дървообработване, хранително-вкусова, текстилна, шевна, рибно-консервна и др. промишлености.


По произход естонците са близки до финландците (отнасят се към угро-финската езикова група). От малцинствата най-многобройни са руснаците (28%). По-голямата част на населението (74%) живее в градовете, главно в столицата Талин, в промишления център Нарва, около известния с по-мекия си климат летен курорт Пярну. В Естония има 204 българи (към 2000 година)


В Естония преобладават християните - 98.1% (от тях протестанти - са 58.6%, православие - 38.9%, католици - 0.8%, униати - 1.7%), мюсюлманите са 0.2%, изповядващите юдаизъм - 0.3%, а от други религии са 1.4% от хората.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във