Банкеръ Daily

Новини

ЕС затяга колана в сферата на отбраната

Влиянието на финансовата и икономическа криза в областта на отбраната и сигурността и стремежа на държавите-членки на ЕС за търсене на нови форми на сътрудничество, чрез които да се прави повече и по-добре с по-малко средства в сферата на сигурността. Това бе една от основните теми по време на неформалната среща на министрите на отбраната на държавите-членки на ЕС, проведена на 23 и 24 септември в белгийския град Гент, в която участва и военният министър Аню Ангелов. Основното послание бе да се намалят неоправданите харчове за нови оръжия и образци военна техника, които не са съобразени с целите на общата отбранителна политика на ЕС.
В рамките на форума бе дискутирано и изграждането на военни и гражданско-военни формирования за осигуряване на операциите при кризи в Европейския съюз. Министрите обсъдиха и новите инструменти, които договорът от Лисабон осигурява в изпълнение на целите и задачите на общата политика за сигурност и отбрана. Иначе казано, бяха направени първите стъпки за полагане основите на една бъдеща обща военна структура на ЕС. На този фон бе дадена висок оценка за сътрудничеството между НАТО и Европейския съюз, като бе подчертано, че и в бъдеще Общността ще си сътрудничи тясно с Алианса.
Във форума участваха генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, както и представители на ООН, на Европейската комисия, на Генералния секретариат на Съвета на ЕС.
Неформаланата среща на министрите на отбраната е част от подготовката на заседанието на Съвета „Външни работи на ЕС през декември.

Facebook logo
Бъдете с нас и във