Банкеръ Daily

Новини

ЕС принуждава парфюмерийните компании да огласят формулите си

Нови закони, готвени от Европейският съюз, целящи да защитят потребителите от алергии, ще забранят на големите производители на парфюми да използват природните съставки. Рестриктивните мерки могат да доведат до парализирането на индустрията на стойност 25 млрд. долара, прогнозират анализатори. Възможно е дори някои производители да излязат от бизнеса.


Предложението на Брюксел ще бъде обявено в началото на следващата година. То ще хвърли светлина и над строго пазените тайни в търговията. Повечето големи фирми крият формулите за своите елитни продукти, но с новото законодателство ще трябва да подробно да огласят съставките на продуктите си.


Това е табу в индустрията. Хората се страхуват да кажат каквото и да е него, коментира Флур Робертс, ръководител на компанията за проучвания на пазара за луксозни стоки Euromonitor.


До момента, използваните елементи в парфюмите, са наблюдавани от саморегулаторния огран на индустрията International Fragrance Association (IFRA). Промените в рецептата за един парфюм се правят под строгите рестрикции на Асоциацията. Новият европейски закон ще въведе много по-сурови мерки.


Най-засегнатите марки ще бъдат тези, които са в индустрията повече от половин век. Такива са например Dior, Chanel и Guerlain. Всички те използват много природни добавки, като ароматите им са били създадени дълго преди учените да започнат да изследват рисковете от алергии. Един от най-продаваните парфюми в световен мащаб Шанел No.5 (Chanel's No.5) е създаден през 1921 година.


Повечето от известните марки не искат да правят промени, тъй като се страхуват да не загубят някои от най-верните си клиенти.


Ако новите правила бъдат приети, съдържанието на естествени ингредиенти на стотици аромати ще трябва да бъде променено със синтетични и свободни от алергени съставки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във