Банкеръ Daily

Новини

ЕС и Украйна възобновиха преговорите

Украйна и Европейският съюз възобновиха преговорите за подготовката за подписване на Споразумението за асоцииране. Междувременно, ЕС и вицепремиерът на Украйна Сергей Арбузов сключиха договорка за подготвяне на пътна карта за влизане в сила на Споразумението за асоцииране на страната към 28-членния блок. Лидерите от Евросъюза изразиха надежда, че Споразумението ще бъде подписано на двустранната среща, която вероятно ще се състои през пролетта на 2014г.


Европейският парламент препоръча на украинските власти да потвърдят своята легитимност чрез провеждане на предсрочни избори в страната.


Еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле заяви, че Съюзът ще подпомогне Украйна в нейните усилия да получи заем от МВФ, ако Киев подпише сделката.


Фюле допълни, че все още не е обсъден конкретният размер на финансовите ресурси, които ще са необходими за модернизирането на Украйна в случай на осъществяване на Споразумението за асоцииране.


По-рано премиерът на Украйна Николай Азаров заяви, че страната не желае да променя текста на Споразумението за асоцииране и за зоната за свободна търговия с ЕС, а само условията за неговото прилагане. Азаров допълни, че по време на преговорите с ЕС украинското правителство е било запознато с рисковете, но тогава икономиката на страната е била във възход и не е имало изкуствено създадени търговски проблеми с Русия.


Междувременно, протестиращите на площад bdquo;Независимостrdquo; в украинската столица изразиха готовност да останат там до Коледа


В момента площадът напомня на снежна крепост. Някои от барикадите там достигат височина от пет метра.

Facebook logo
Бъдете с нас и във