Банкеръ Daily

Новини

ЕРП ОТЧИТАТ ПЕЧАЛБИ

Чистата печалба на чешкия енергиен холдинг CEZ за първите три месеца на годината е около 360 млн. евро, съобщиха във вторник (23 май) от компанията. Приходите й бележат ръст от 25.8% в сравнение със същия период на миналата година и достигат 1.5 млрд. евро.
Добрата тенденция се запазва и при производството на електроенергия. За първото тримесечие общото производство на централите, собственост на CEZ, възлиза на 16 763 гигаватчаса. Продажбите на ток са се увеличили с 13% и достигат 22.2 тераватчаса. Трите български електроразпределителни дружества ЕРП Столично, ЕРП София област и ЕРП Плевен за първите три месеца на годината са продали 113 гигаватчаса електроенергия (ръст от 4.8 на сто).
Отличните резултати през това тримесечие са показателни за доброто икономическо състояние на CEZ. Придобиването на две нови централи в Полша и една в България ще увеличи общата инсталирана мощност на компанията със 17 на сто, заяви Мартин Роман, председател на борда на директорите и главен изпълнителен директор на чешката компания.
Друг голям чуждестранен инвеститор в България - италианската Енел, също обяви резултатите си за първите три месеца на годината. Чистата й печалба възлиза на 842 млн. евро, което е ръст от 9.6% в сравнение със същия период на 2005 година. Приходите й са над 10 млрд. евро, а брутната оперативна печалба - 2.1 млрд. евро. Италианците са мажоритарен собственик на ТЕЦ Марица-изток 3 и заявиха интерес да участват като стратегически инвеститор в проекта за изграждането на АЕЦ Белене.

Facebook logo
Бъдете с нас и във