Банкеръ Daily

Новини

Ердоган: Протестиращите са метежници

bdquo;Протестиращите са няколко метежници, манипулирани от опозициятаrdquo;. Това заяви премиерът Турция Реджеп Таийп Ердоган по повод продължаващите три дни в страната безпрецедентни демонстрации, предаде bdquo;Дейли Телеграфrdquo;. Хиляди излязоха по улиците, за да изразят своето несъгласие с продължаващия вече 10 години авторитарен режим на Ердоган и неговото ислямистко управление.


bdquo;Аз не съм господар. Диктаторството не е в кръвта миrdquo;, заяви още министър-председателят в отговор на обвиненията, че е потъпкал демократичните традици, завещани от Кемал Ататюрк. bdquo;Има една опасност и тя е социалнита мрежа.Най-добрите примери за лъжи се пускат там и това е най-голямата заплаха за обществотоrdquo;, каза още Ердоган.


bdquo;Изразяваме дълбока загриженост от насилието в Истанбул и някои други градове на Турция, и съжалява за непропорционалната употреба на сила от служителите на турската полиция. Диалогът трябва да бъде подновен, за намирането на мирно решение на този проблем. Това заяви Върховният представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън, цитирана от АФП.


Великобритания, Франция и САЩ вече призоваха правителството към сдържаност. България също апелира към повече толерантност.


bdquo;България следи много внимателно събитията от последните дни в съседна и приятелска Турция. Загрижени сме от проявите на насилие и изразяваме безпокойство от прекомерната употреба на сила от страна на полицията срещу протестиращите, се посочва в изявление на външния министър Кристиян Вигенин.


По информация на българските дипломатически представителства, до момента няма данни за пострадали български граждани. Призоваваме българските граждани, които пребивават постоянно или временно в Турция, при необходимост да се обръщат към българските мисии в Анкара, Истанбул и Бурсаrdquo;, заявава още Вигенин.

Facebook logo
Бъдете с нас и във