Банкеръ Daily

Новини

ЕП осъди руския натиск върху Украйна

Резултатът от Срещата на върха за Източното партньорство, състояла се във Вилнюс на 29 ноември, показа че ЕС трябва да прави повече в подкрепа на европейските стремежи на своите източни партньори, заявиха депутатите от Европейския парламент в специална резолюция, приета днес. Те призоваха Съвета да изпрати силен политически сигнал през декември, че вратата към ЕС все още е отворена, въпреки отказа на Украйна да подпише споразумението за асоцииране, съобщава ЕП в свое комюнике.


В резолюцията се казва, че ЕС трябва да използва всички инструменти, с които разполага, включително помощи, търговия, премахване на визови ограничения и проекти за енергийна сигурност в рамките на една bdquo;стратегически ориентирана и гъвкава политикаldquo;, за да насърчи своите източни партньори да изберат засилването на връзките си с Европа.


Парламентът осъди руския натиск, оказван върху Украйна, Армения и други източни партньори, целящ да ги възпре от подписването на споразумения с Европейския съюз и призова ЕС и държавите членки да реагират. Той призовава Комисията да предприеме ответни санкции, ако Русия нарушава правилата на Световната търговска организация с политически мотивирани търговски санкции срещу ЕС и неговите партньори.


Депутатите осъдиха решението на украинския президент Янукович да не подпише споразумението за асоцииране и го нарекоха bdquo;един пропуснат голям шансldquo;. Те подчертаха продължаващата си подкрепа за подписване на споразумението, при изпълнение на необходимите условия и призоваха декемврийския Съвет да изпрати силен политически сигнал, че ЕС е готов да се ангажира с Украйна.


Те изразяват своята солидарност с украинските граждани, мирно демонстриращи срещу решението на г-н Янукович и осъдиха bdquo;бруталното и неприемливоldquo; използване на сила от страна на силите за сигурност на 9, 10 и 11 декември, включително и по време на посещението на представителя на Европейския съюз по външната политика и сигурността Катрин Аштън.


Членовете на ЕП настояха за незабавно и безусловно освобождаване на арестуваните протестиращи и призоваха за изпращане в Украйна на посредническа ЕС мисия на най високо ниво.


Депутатите призоваха и за мисия на Европейския парламент до Украйна възможно най-скоро и обърнаха внимание на демократичната възможност за свикване на нови избори bdquo;тогава, когато е необходимо подновяване на демократичната легитимностldquo;.


В резолюцията се изразява съжаление за решението на Армения да се присъедини към Митническия съюз с Русия, след повече от три години на успешни преговори за асоцииране с ЕС, а арменските власти се призовават да зачитат правото на хората на протести срещу това решение.


Депутатите приветстваха парафирането на политически и търговски споразумения с Грузия и Молдова на срещата на върха във Вилнюс и се надяват, че те ще бъдат подписано възможно най-скоро. Те призоваха Комисията да гарантира, че още в краткосрочен план за гражданите на тези страни ще има осезаеми ползи от споразуменията.


Членовете на ЕП приветстваха предложението да се позволи на молдовските граждани да пътуват до Шенгенската зона на ЕС без визи.


Парламентът настоя азербайджанския парламент да преразгледа решението си да замрази участието в Парламентарната асамблея bdquo;Евронестldquo;, след критиките на ЕП за провеждането на президентските избори. Депутатите изразиха загриженост и за задържанията, последните арести на опозиционни активисти и тормоза на независими неправителствени организации и медии.


Парламентът също така bdquo;отхвърля категоричноldquo; всяко предложение за включване на Русия в споразуменията за асоцииране между ЕС и неговите източни партньори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във