Банкеръ Daily

Новини

Енио Мориконе подкрепи София за културна столица

Преди концерта си довечера в зала bdquo;Арена Армеецrdquo; Енио Мориконе се срещна с кмета на София Йорданка Фандъкова, съобщиха от пресцентъра на общината.


В разговора с кмета Фандъкова световно известния композитор потвърди подкрепата си за София и пожела успех на града в надпреварата за културна столица през 2019 година.


Кметът Фандъкова подари на Енио Мориконе книгата bdquo;Сердика е моят Римrdquo;, в която е представено богатото културно-историческо наследство на София, наречена от император Константин велики моят Рим.


Енио Мориконе е най-продуктивният композитор на филмова музика. През 2007 получава Оскар за цялостното си творчество от над 500 продукции. След тях е музиката за филмите на Серджо Леоне bdquo;За няколко долара повечеrdquo;, bdquo;Добрият, лошият и злиятrdquo;, bdquo;Имало едно време в Америкаrdquo;. Мориконе пише мелодиите към легендарния сериал bdquo;Октоподrdquo;, към bdquo;Недосегаемитеrdquo;, bdquo;Ново кино bdquo;Парадизоrdquo; и bdquo;Маленаrdquo; на Джузепе Торнаторе, към по-новите bdquo;Джанго без оковиrdquo; на Куентин Тарантино и bdquo;Най-добрата офертаrdquo; от 2013 г. отново на Торнаторе.


За музиката към последния филм, Енио Мориконе е отличен на 7 декември в Берлин от журито на Европейската киноакадемия. Той получава Европейската филмова награда като bdquo;универсален композитор и истински майсторrdquo;, заради изключителната си способност непрестанно да обновява своя собствен стил, но въпреки това да остава верен на стила на филма и режисьора.


На 11 декември, ден след концерта в София, Енио Мориконе ще стане Doctor Honoris Causa на Нов Български Университет (НБУ).

Facebook logo
Бъдете с нас и във