Банкеръ Daily

Новини

Емпорики Банк представя изложбата „Архивите на планетата” в Националната художествена галерия

Официално отвори врати изложбата „Архивите на планетата”. Фотографии от един уникален световен архив за живота на човечеството в цветовете на миналия век, събрани от един френски банкер-милионер, филантроп-интернационалист – Албер Кан.
Емпорики Банк за втора поредна година е основен партньор на Френския културен институт в България. След уникалната изложба „Скулптурите на Дега”, сега българската публика ще се наслади на първите световни цветни фотографии, включително и от България непоказвани досега у нас.
Партнирането на подобно събитие представя глобалната политика на Емпорики Банк като част от семейството на една от най-големите европейски банки – френската банка Credit Agricole. Освен водещ партньор на френската икономика, Credit Agricole е позната по света със своята културна филантропия – банката подкрепя над 1000 проекта, посветени на изкуството и културата, през последните 30 години.
Меценатството отдавна се е превърнало в своеобразна мисия на Credit Agricole не само във Франция, но и по света.
Банкерът–филантроп Албер Кан вярва, че опознаването на други страни обогатява, а Емпорики Банк вярват, че изкуството има нужда от добри посланици по света.
В периода 1908-1930 година Албер Кан лично финансира пътешествията на фотографи в над 50 страни по целия глобус. Колекцията му се състои от 72 000 фотографии, които днес се съхраняват в музея му в Париж, между които и 60 клишета от България.
През 1918 година заснемат храма Александър Невски, 6 години преди той официално да бъде осветен и да отвори врати за миряните. Това са най-ранните известни цветни кадри от столицата. Освен това са представени непоказвани до момента изображения от България: Мелнишките скални пирамиди и българка,държаща чекрък.
В продължение на 20 години идеалистът Кан не спира да влага средства в своя мащабен, значим и скъпоструващ проект. Основният мотив на пацифиста Алберт Кан е неговата убеденост, че мирното съжителство между народите се постига чрез взаимното познаване на културите и обичаите.
Напуска този свят през 1940 г., но неговата колекция остава жива в историята като най-големия световен архив по цветно документиране на действителния живот.

Facebook logo
Бъдете с нас и във