Банкеръ Weekly

Новини

Емирът на Катар абдикира в полза на сина си

Емирът на Катар - шейх Хамад бин Халифа Ал Тани, обяви решението си да отстъпи властта на своя син, престолонаследника шейх Тамим, който е на 33 г.съобщават световните агенции. Принцът е учил във великобритания , а е завършил също така и военна академия.


В телевизионно обръщение към нацията тази сутрин 61-годишният емир решението си с това, че вече е дошло време да отвори нова страница и да повери отговорностите на новото поколение.


Катар е емирство в Близкия Изток. То заема едноименния малък полуостров, на североизточния бряг на по-големия Арабски полуостров, дълбоко (на 160 км) вдаден в Персийския залив. Територията му представлява суха камениста пустиня с особено големи запаси от природен газ и редки оазиси.


Страната граничи със Саудитска Арабия на юг, а от другите страни е обграден от Персийския залив.


След като е управляван от Персийската империя в продължение на хиляди години и после от Османската и Британската империя, Катар става независима държава на 3 септември 1971 година. За разлика от повечето емирства в района Катар отказва да стане част от Обединените арабски емирства или Саудитска Арабия. На 22 февруари 1972-а властта наследява шейх Халифа бин Хамад бин Абдулах Ат Тани, който предприема мащабна кампания по обновяването на цялото правителство. На 19 април същата година Негово Величество шейх Халифа бин Хамад ат-Тани внася поправки в конституцията и увеличил броя на местата в Кабинета. Страната му изиграва важна роля във войната в Персийския залив.


На 26 юни 1995 г. шейх Хамад бин Халифа ат-Тани става емир на Емирство Катар, след като осъществява безкръвен преврат срещу баща си.


По формата на своето държавно управление Катар е емирство (абсолютна монархия). Управляван от фамилията Ат Тани, Катар става много богата държава, главно заради огромните запаси от природен газ и нефт. Населението на страната има висок стандарт на живот, не се облага с данъци, а здравеопазването и образованието са безплатни.


Катар е една от най-бедните на водни ресурси страна в света и същевременно една от най-богатите страни по доход на глава от населението. През 1949 г. започва добивът на нефт в Катар, което променя радикално стандарта на живот в дотогава бедната арабска страна. Тя става член на ОПЕК.


Особено перспективен е газодобивът. След Русия Катар е втората страна в света по запаси на природен газ mdash; според местни данни страната разполага с 900 трилиона куб. м природен газ. Тя е крупен износител на природен газ, трети в света след Русия и Иран.


Освен добива на нефт и газ традиционно развити отрасли на местната икономика са риболовът и търговията с перли.

Facebook logo
Бъдете с нас и във