Банкеръ Daily

Новини

Електромобилите са голям шанс за европейската икономика и за България

Задължение на правителствата и местните власти е да подпомогнат навлизането на електромобилите на пазара. Това е казал министърът на икономиката енергетиката и туризма Трайчо Трайков при откриването на конференцията Електромобилите – предизвикателствата на новата мобилност. Информацията е от пресцентъра на министерството. Форумът се провежда под патронажа на премиера Бойко Борисов. Организатор е Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, с подкрепата на Столичната община и Българската асоциация на електрическите превозни средства . По думите на министър Трайков конференцията е добро начало на „добродетелния кръг от действия, които трябва да превърнат индустрията на електрическите автомобили в част от живота ни.
Електрическите коли имат много безспорни предимства – това е иновативна индустрия, която допринася за намаляването на въглеродните емисии и борбата с климатичните промени. Основен проблем засега остава високата първоначална цена на е-колите.
Министерството на икономиката, енергетиката и туризма се ангажира с тази кауза, е отбелязал министър Трайков пред участниците във форума. Във ведомството вече е създадена работна група, която да разработи мерки за развитие на електромобилите в България. Първите резултати от дейността на тази работна група се очаква да бъдат представени по време на конференцията. Целта на нашите усилия е да превърнем това в интегриран пакет от политики, които да подпомогнат тази иновативна индустрия, е отбелязъл министър Трайков.
Изчисленията на автомобилните производители показват, че около 80% от шофьорите преминават дневно по около 60 километра, предимно в градски условия. Това осигурява подходяща база за развитие на електромобилната индустрия.
Увеличаването на пробега и намаляването на времето за зареждане, както и изграждането на зареждаща инфраструктура са основните предизвикателства пред индустрията днес. В момента електромобилите могат да изминават средно до 200 км с едно зареждане на батериите. Пълното зареждане отнема около 6 часа при мрежа от 220 волта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във