Банкеръ Daily

Новини

ЕКСПЕРТИ ЩЕ ОБСЪЖДАТ ИКОНОМИЧЕСКАТА СТАБИЛНОСТ

През 2007 година бяха изказани множество негативни прогнози за развитието на България. Чужди анализатори прогнозираха рязък спад на чуждите инвестиции, снижаване темповете на ръст на заетостта и икономиката, влошаване на фискалната позиция на правителството, загуба на бюджетни приходи заради по-ниския корпоративен данък. За първите 8 месеца на годината дефицитът по текущата сметка достигна 3.1 милиарда евро. В същото време, обаче, излишъкът по финансовата сметка е 5.4 милиарда евро, а валутните резерви на БНБ нарастват с голяма скорост.
Въпреки несбъдването на негативните прогнози и въпреки позитивните данни от платежния баланс, продължават да се появяват твърдения, че макроикономическата стабилност в страната е заплашена.
Дали тези твърдения и прогнози се дължат на учителската стачка, нереформирания публичен сектор, очаквана политическа криза, неразбиране на ситуацията в България или на някакъв друг фактор? Има ли наистина риск за финансовата стабилност и какво може да се направи за неговото минимизиране? Отговори на тези въпроси ще потърсят макро икономисти, поканени за дебат по темата Финансовата стабилност на България, който ще се проведе на 21 октомври (неделя) от 10.00 ч. до 12.00 ч. Radisson SAS Grand Hotel. В дискусията ще участват: Георги Ганев от Българска макроикономическа асоциация, Георги Прохаски от Център за икономическо развитие, Димитър Чобанов от Институт за пазарна икономика, Лъчезар Богданов от Индърстри уоч и Румен Аврамов от Център за либерални стратегии.

Facebook logo
Бъдете с нас и във