Банкеръ Daily

Новини

Ексхумират Ясер Арафат

Разследващите смъртта на Ясер Арафат ще отпътуват до Рамала, за да проверят теорията за отравяне на палестинския лидер на лобното му място, предаде Би Би Си.


Френските следователи, работещи по случая помолиха да се ексхумират останките му, за да могат да вземат проби от тялото в града на Западния бряг.


Съдебно разследване около смъртта на Арафат през 2004 г. започна миналия месец във Франция, след като швейцарски експерти откриха силно отровното радиоактивно вещество полоний-210 по личните му вещи. Това възроди теорията за отравянето на бившия палестински лидер. От швейцарската лаборатория съобщиха, че това може да се потвърди единствено чрез тест на останките на Арафат. Тъй като полоният бързо изчезва, е нужно аутопсия възможно в най-скоро време.


Вдовицата на Ясер Арафат- Суха, която заведе иск за убийство в края на юли, призова Арабската лига и Палестинската автономия да съдействат на френското следствие.


Палестинските власти заявиха, че са съгласни да ексхумират останките на Арафат в мавзолея в Рамала.


Първият президент на Палестинската автономия Ясер Арафат почина на 11 ноември 2004 г. на 75 години във френска военна болница, след чревна инфекция, която предизвикала кървене и удар.


Много палестинци продължават да вярват, че техния лидер е бил отровен от Израел, които го задържаха по-рано в квартирата му в Рамала. Израелската страна отрича твърденията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във