Банкеръ Weekly

Новини

Ексдепутатът от ГЕРБ Емил Димитров уличен в конфликт на интереси

Бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров е уличен в конфликт на интереси, предлагайки законови промени в полза на свои близки роднини. Това е установила Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. По време на кабинета bdquo;Борисовldquo; името му беше намесено в редица лобистки скандали, заради което в средата на 2012 година тръгна въпросната проверка срещу него. Интересно обаче е съвпадението, че резултатите от нея идват едва след края на мандата на Димитров като депутат и след изпадането му от листите на ГЕРБ за предстоящите парламентарни избори.


Конфликтът на интереси е установен по два сигнала, подадени срещу Димитров - във връзка с внесени от него законодателни промени по Закона за лова и опазването на дивеча, Закона за здравето и Закона за тютюна и тютюневите изделия.


Димитров е упражнил правомощия в частен интерес на свързаната с него Фабрика Медикет АД, зад което дружество стои майка му - Елеонора Димитрова, чрез нейната фирма Елеонора Транс ООД. Той е внесъл за разглеждане в Народното събрание текстове, с които се премахва ограничението от Закона за лова, годишната вноска за стопанисване на дивеча и годишната наемна цена за ползване на материално-техническата база да не се използват за финансиране на тези, с които е сключен договор за стопанисване и ползване на дивеча в дивечовъдните участъци. Конфликтът на интереси произтича от обстоятелството, че Фабрика Медикет АД има сключен договор до 2020 г. за стопанисване на Държавно ловно стопанство Шерба и договор до 2024 г. за стопанисването на дивеча в Дивечовъден участък Етрополе.


Приемането на законопроекта, внесен и подкрепен от Димитров, би довело до намаляване на разходите за Фабрика Медикет АД, посочват от комисията.


По втория сигнал комисията е установила, че Димитров е внесъл законопроект, с който е отменена забраната в Закона за здравето за тютюнопушене на обществени места. Частният интерес на Димитров води до облага за фирмите на майка му и съпругата му, които търгуват с тютюневи изделия.


Проверката е установила още, че народният представител е осъществил и друга законодателна поправка, която предвижда да се забрани търговията с т. нар. цигарени гилзи - свита хартия с филтър, която се пълни с рязан тютюн. По този начин се облагодетелстват определени производители, чийто основен дистрибутор е фирмата на майка му Симеон-2.


Емил Димитров е пренебрегнал и двете покани на комисията да бъде изслушан във връзка с разследването срещу него, а решенията подлежат на обжалване пред Административния съд в София. Ако бъдат потвърдени, на Димитров ще му бъде наложена глоба в размер от 5 хил. до 7 хил. лева и ще му бъде отнето възнаграждението за периода, в който конфликтът на интереси е бил укрит.

Facebook logo
Бъдете с нас и във