Банкеръ Daily

Новини

Екоминистерството е наложило през октомври глоби за близо 240 хил. лева

Глоби за близо 240 хил. лв. са наложили регионални инспекции по околната среда и водите през октомври. Проверките са за спазване на изискванията за отпадъчните води и правилното използване на пречиствателните съоръжения, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.


Така само за месец за заустване на отпадъчни води без разрешително варненската и монтанската екоинспекция са наложили глоби за 7 хил. лева. Само община Монтана ще трябва да плати 2 хил. лв. заради нерегламентирано заустване на река Огоста. Глобени пък с по 500 лв. заради неизправност на пречиствателните съоръжения са димитровградската фирма Ралица 2009 ЕООД, Дельо войвода милк ООД и едноличният търговец Дон Караджов.


Общо 2 хил. лв. са санкциите на хасковската екоинспекция за неспазване на емисионните норми. С по 1000 лв. са санкционирани кърджалийския Оловно-цинков комбинат и едноличен търговец Роял- Росен Мусов заради изпускане на непречистени отпадъчни води в язовир Студен кладенец и река Бели кладенец.


За неспазване на нормите за качеството на крайбрежните морски води пловдивската фирма Вики Инвест, която стопанисва пречиствателната станция за отпадни води Елените, ще трябва да плати на държавата близо 32 хил. лева. Екоинспекцията в Благоевград пък е наложила глоби за 7 хил. лв. на едноличен търговец Гергана 2004 - Гергана Попова за транспортиране на отпадъци без необходимите документи. За един месец регионалните инспекции във Варна, Перник и Плевен са наказали за 44 хил. лв. 18 фирми, които не са подали в срок годишните си отчети за управлението на отпадъци за миналата година.


Стана ясно още, че министерството е приключило и проверките за съответствие с европейските регламенти на дейността на производители и вносители на цимент. Инспектори от Пловдив, София, Бургас, Варна, Хасково, Плевен и Враца са направили проверки в 17 фирми. В четири от проверените фирми са констатирани несъответствия в информационните листове за безопасност.


Заради неизпълнение на предписание за възстановяване на нарушен терен в защитената зона Река Мочурица 20 хил. лв. глоба ще отнесе пътностроителната фирма Пътища Стара Загора.


Така са за месец екоинспекциите в страната са проверили 1465 обекта и са издали 974 предписания за нарушения. Съставените актове са 97, от които 24 заради повторни нарушения. Общо 23 са наложените санкции, заради замърсяване на околната среда. Издадени са 96 и наказателни постановления за 236 400 лева. Засега екоминистерството е получило едва 67 хил. лв. от всички наложени през октомври глоби.

Facebook logo
Бъдете с нас и във