Банкеръ Daily

Новини

ЕКОФИН ще заседава по бюджета на ЕС за 2012 година

С две решения взети днес, кабинетът одобри позициите на България за участие в заседанието на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси и за неформалното заседание на Съвета на министрите по транспорт, телекомуникации и енергетика на Европейския съюз.


Финансовите министри от ЕС ще заседават на 18 ноември в Брюксел. По време на срещата им ще бъде проведено и последното заседание на Помирителния комитет за постигане на споразумение между Съвета и Европейския парламент по проектобюджета на Европейския съюз за 2012 година.


Страната ни счита, че приемането на проектобюджета на ЕС за 2012 г. в срок е много важно, за да се осигури необходимото финансиране за политиките и програмите на Съюза и за да се избегнат редица политически и бюджетни проблеми. Ето защо България ще сътрудничи конструктивно с Полското председателство за постигането на споразумение по бюджетния пакет.


Бюджетът на ЕС трябва да е реален, да отчита икономическата ситуация в Европа и в същото време да осигурява достатъчно средства за изпълнение на политиките и законовите задължения на ЕС, е българската позиция.


Неформалното заседание на Съвета на министрите по транспорт, телекомуникации и енергетика на Европейския съюз ще се проведе на 17 ноември в Познан, Полша. На него ще бъдат обменени мнения по ключови въпроси, свързани с развитието и насърчаването на услугите на електронното правителство в Европа с цел да се изпълнят изискванията на Министерската декларация от Малмьо през 2009 г., Цифровата програма за Европа и Плана за действие за електронно правителство за периода 2011-2015 г., отчитайки наскоро приетите Заключения на Съвета относно електронното правителство.


Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията ще участва в предстоящото заседание и ще представи виждането на България в дискусиите в панел 3 bdquo;Дългосрочна устойчивост на ключови европейски широкомащабни пилотни проектиrdquo;, насочени към подпомагане на единния цифров пазар.

Facebook logo
Бъдете с нас и във