Банкеръ Daily

Новини

ЕКОФИН очерта рамката на механизма за затваряне на банки

След 16-часов маратон на преговори в Брюксел, европейските финансови министри постигнаха консенсус по основите на споразумението по механизма за затваряне на проблемни банки и фонда за финансиране на разходите към него. Въпреки това страните остават разделени по ключови елементи от реформата, която цели да възвърне доверието във финансовите институции в Европейския съюз. Те ще се съберат отново на извънредна среща през следващата седмица, с надеждата да финализират всички детайли по предложението.


Съгласно договореното между министрите, Европейската комисия ще има последната дума за решенията дали да бъде затворена една банка или не. Ще бъде създаден и смесен европейски фонд, който ще включва националните фондове на държавите от еврозоната . Ако например една банка фалира в дадена страна, ще трябва първо да бъдат използвани средствата в националния й фонд, преди да получи достъп до парите, които са допринесли останалите държави. Но дори и тогава ще има лимит, за това каква част от общите пари ще могат да бъдат използвани от страната.


По думи на европейския комисар по вътрешния пазар и услигите Мишел Барние, който отговаря за банковия съюз, министрите са постигнали значителен напредък, но предстои да бъдат решени още ключови въпроси.

Facebook logo
Бъдете с нас и във