Банкеръ Daily

Новини

ЕК ще задължи страните да обменят информация за приходи

Европейската комисия планира да задължи всички страни членки на Европейския съюз до 2017 г. да се включат в механизъм за събиране и обмен на информация за доходите от заплати, застраховки живот, пенсии и имоти. Предложението бе одобрено с 360 гласа за, 59 против и 287 въздържали се по време на гласуване в Европейския парламент. Действащите в момента правила не задължават страните да събират тази информация и това отваря редица вратички за избягване на данъчно облагане. Очаква се към новите правила да бъде добавено и изискване страните да събират и споделят информация за други приходи, като доходите от дивиденти, капиталови печалби и баланси по банкови сметки.


По време на пленарния вот, парламентът отхвърли предложението на Комитета по икономически и парични въпроси всяка страна да обменя само информация, която сметне за необходимо да събира.


В четвъртък ще се проведе дебат в Европейския парламент, затова как най-добре може да бъде постигната тази цел и какво още може да бъде направено в борбата с избягването на данъци и данъчните измами.

Facebook logo
Бъдете с нас и във