Банкеръ Daily

Новини

ЕК ПРЕДСТАВЯ ДОКЛАДА ЗА БЪЛГАРИЯ

ЕК представя официално докладите за България и Румъния. Те са изготвени съгласно механизма за сътрудничество в областта на вътрешните работи и правосъдието.
Документи от типа на предстоящите доклади за България и Румъния се представят в окончателен вид, само след като са получили одобрение от всички комисари, включително и от председателя на Европейската комисия.
Излизането на предварителна информация за съдържанието на доклада, предизвиква множество коментари. Според специалисти, има сигнали, че страната ни няма да влезе в Шенген през 2011-та г..
Миналата седмица, от първоначалния вариант на доклада на Европейската комисия за управлението на еврофондовете у нас, стана ясно, че може да загубим още 600 млн. евро по програма ФАР.
Европейската комисия ще отнеме акредитациите на Националното звено за финансиране и договаряне към Министерството на финансите и на агенция ФАР от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, пише в документ, за който се предполага, че е окончателен вариант.В доклада на комисията пише още, че администрацията е с ниски заплати и е податлива на корупция, липсва воля за бързо справяне с финансовите измами, а липсата на резултати в борбата с корупцията по високите етажи и организираната престъпност предизвикват загриженост.
Негативните изводи в доклада за правосъдието и вътрешните работи може да се отрази на оценката дали страната е готова да поеме отговорностите на Шенгенското пространство и Еврозоната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във