Банкеръ Daily

Новини

ЕК ОДОБРИ АЕЦ БЕЛЕНЕ

Европейската комисия (ЕК) даде благоприятно становище за изграждането на нова атомна електроцентрала на площадката в Белене, като се позова на изискванията на членове 41-44 от Договора за Евратом, съобщиха от правителствената информационна служба. Съгласно изискванията ЕК следва да бъде информирана за всяка нова инвестиция в областта на атомната технология, като в отговор трябва да изпрати до съответната държава-членка доклад със своите виждания.
Комисията е провела подробни разисквания с оператора на бъдещата атомната електроцентрала и е стигнала до заключението, че характеристиките на разглежданата инвестиция съответстват на целите на договора за Евратом. Националната електрическа компания е предвидила въпроса за бъдещите разходи за извеждане от експлоатация на атомната електроцентрала в своите финансови разпоредби, а също е обособила отделни фондове за управление на радиоактивните отпадъци, които ще се образуват по време на целия експлоатационен период на атомната електроцентрала, се посочва в съобщението на Европейската комисия.
ЕК е взела под внимание и залегналите в проекта разнообразни системи за пасивна безопасност, както и предвидената подобрена защита срещу външни опасности, като земетресения и самолетни катастрофи.
Комисията обръща специално внимание на необходимостта България да разработи планове за дългосрочно управление на радиоактивните отпадъци, които произхождат от експлоатацията, а впоследствие и от закриването на централата и по-специално на отпадъците с висока радиоактивност.
Ако в бъдеще бъде направено искане за заем от Евратом, то ще бъде оценявано според неговите икономически, финансови и екологични характеристики, допълват от Комисията. Положителното становище за планираната инвестиция е едно от условията, които трябва да бъдат изпълнени, подчертава ЕК в становището си. Комисията и в бъдеще ще следи отблизо развитието на промишлените дейности във връзка с инвестиционния проект за атомната електроцентрала в Белене и по-специално неговите екологични аспекти, се казва още в съобщението.

.

Facebook logo
Бъдете с нас и във