Банкеръ Daily

Новини

ЕК НЯМА ДА НАМАЛИ ПЛАЩАНИЯТА ЗА ЗЕМЕДЕЛИЕ

Европейската комисия няма да задържа плащанията за земеделие от Европейския съюз към България, тъй като системата у нас вече е създадена и работи. Румъния обаче е заплашена с 25-процентово орязване , ако не преодолее някои сериозни пропуски при администрирането им и системата за финансов контрол, се посочва в прессъобщение на ЕК.
България отбеляза добър напредък и създаде интегрираната си система за администриране и контрол. Остават някои слабости, но от незначителен характер, заяви комисар Фишер Бьол. Освен това България ни увери, че тези слабости ще бъдат отстранени преди стартирането на първите плащания. Във всеки случай, и двете държави естествено ще бъдат подложени на редовната процедура на одит, прилагана във всички държави-членки на ЕС.“
Как функционира системата за плащания. След 1 декември всяка година държавите-членки могат да изплащат на земеделските производители преките помощи от националния бюджет на държавата посредством разплащателна агенция. Тези средства впоследствие се възстановяват на националния бюджет от бюджета на Общността. С оглед на пропуските на Интегрираната система за администриране и контрол по време на присъединяването и за да се избегнат финансовите недостатъци и нарушения във функционирането на вътрешния пазар, Регламент № 1423/2006 предвижда 25 % от помощта на Общността да се удържи, ако в системите се открият сериозни пропуски. Това не означава, че земеделските производители ще претърпят загуби, а че националният бюджет ще трябва да осигурява 25 процента от парите, които иначе ще дойдат от Общността, докато не се преодолеят пропуските. Двете държави, естествено, ще бъдат също подложени на редовната процедура на одит, прилагана във всички държави-членки на ЕС. Това може да доведе до решения при приключването на сметките, където от държавите-членки ще бъде поискано да върнат парични средства на Комисията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във