Банкеръ Daily

Новини

ЕК НИ КРИТИКУВА ЗА ЕВРОФОНДОВЕТЕ, ПРЕСТЪПНОСТТА И КОРУПЦИЯТА

Пред България има сериозни предизвикателства, с които властите трябва да се справят в борбата с корупцията и организираната престъпност. Това стана ясно на пресконференция в Брюксел за представяне на докладите за България и Румъния на ЕК, предаде БНТ . Създадени са институции и процедури но резултатите не са налице. България е създала ДАНС, закрити са безмитните магазини и бензиностанции, които се смятаха за места на организирана престъпност. взети са мерки за по-нататъшни действия във връзка с борбата с корупцията, констатира комисията.
Независимо от предприетите действия, резултати все още няма. Сериозен проблем на България е борбата с корупцията и организираната престъпност е в резултат на слабостите на съдебната система.
Наказателният кодекс е твърде остарял. Той не разрешава въпроса за досъдебните производства. Има сериозно забавяне при делата. В борбата срещу организираната престъпност и корупцията на високо ниво няма резултати – констатира докладът.
Европейската комисия прие втори доклад за управлението на еврофондовете в България – стана ясно още от пресконференцията в Брюксел. През миналите шест месеца ЕК преустанови еврофондовете заради сериозни нередности. Въпреки че е започнала работа за подобрение, предприетите стъпки все още не са достатъчни. Комисията взе официално решение да оттегли акредитациите на две държавни агенции, натоварени с управлението на средства по програма ФАР в България. Комисията ще преразгледа това решение, когато България предприеме мерки. ЕК смята да вземе официално решение за преустановяване финансирането по програма ИСПА.

Facebook logo
Бъдете с нас и във