Банкеръ Daily

Новини

ЕК иска от Лондон да ограничи червеното гориво за лични яхти

Европейската комисия поиска официално Обединеното кралство да промени своето законодателство, което позволява на притежателите на частни яхти и лодки да купуват по-ниско облагаемо гориво, познато като червено дизелово гориво.


Съгласно правилата в Европейския съюз горивата с намалена данъчна ставка трябва да бъдат отбелязани с цветни бои. В Обединеното кралство червеното гориво може да се използва само в селското стопанство, риболова и горската промишленст, като за целта е с 40% по-ниски мита.


Правилата на ЕС предвиждат и риболовните кораби да се възползват от горивото с по-ниска данъчна ставка, но частните яхти трябва да използват дизел по стандартната ставка. Обединеното кралство обаче позволява на притежателите на лични морски съдове да се радват на по-евтиното гориво само в британски води, не в останалата част на Европейския съюз.


Според Европейската комисия, обаче британското законодателство не изисква от лодките да притежават два отделни резервоара - един за червеното и един за стандартното гориво. В следствие на това много от собствениците на яхти могат да подлежат на тежки глоби, ако плуват във водите на друга държава, членка на съюза.


От ЕК настояват Лондон да промени наредбите, за да гарантира, че червения дизел се използва само от риболовните кораби. Лондон разполага с два месеци да се подчини на искането на Брюксел или въпросът ще бъде прехвърлен към Съда на Европейския съюз.

Facebook logo
Бъдете с нас и във