Банкеръ Daily

Новини

ЕИБ НИ ОТПУСКА 700 МЛН. ЕВРО ЗА ИНФРАСТРУКТУРНИ ОБЕКТИ

Правителството предлага на Народното събрание да ратифицира кредитно споразумение за структурен програмен заем, България съфинансиране по фондовете на ЕС 2007-2013 г., между страната ни и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), съобщиха от правителствената информационна служба. Споразумението бе подписано на 14 декември м. г. от министъра на финансите Пламен Орешарски и вицепрезидента на ЕИБ Матиас Колац-Анен. Кредитът - до 700 млн. евро, е в резултат на утвърдения през 2006 г. Меморандум за разбирателство за развитие и финансиране на инфраструктурата по Плана за инвестиции в транспортната и базисната инфраструктура до 2013 г.
Средствата от ЕИБ ще постъпват в централния бюджет и ще се разходват централизирано. С тях ще се подпомогне националното съфинансиране и при необходимост префинансирането на оперативните програми „Транспорт” и „Околна среда”, по които през следващите години със средства от ЕС ще се реализират инфраструктурни проекти с национално значение. Предвидена е и възможност финансовият ресурс да бъде използван и от останалите оперативни програми, както и от Програмата за развитие на селските райони.
Срокът на заема е 25 г. със 7-годишен гратисен период. Финансовият ресурс ще бъде усвоен максимум на 20 транша, като минималният размер на всеки транш е 30 млн. евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във