Банкеръ Daily

Новини

Египетският президент Мурси разгневи Сирия

Президентът на Египет Мохамед Мурси разгневи сирийската делегация на срещата на Движението на необвързаните в Техеран, определяйки режима на Асад като тираничен, предаде Би Би Си.


Речта на Мурси взриви делегацията на Дамаск, който напусна залата, в която се провеждаше форума.


Според египетския президент управлението на президента Башар Асад е изгубил своята легитимност. Затова за Движението на необвързаните е етичен дълг да се включи в подкрепа на репресираните, смята Мурси.


bdquo;Трябва да обявим пълната си солидарност с борбата на тези, които искат свобода и справедливост в Сирия. Нужен е мирен преход към демократична система на управление, която отразява исканията на сирийските граждани за свободаrdquo;, посочи още египетския държавен глава.


Мурси сравни опозицията срещу режима в Сирия с палестинците, които също се стремят към свобода, достойнство и справедливост. Той декларира, че Египет е готов да работи за прекратяване на насилието в страната.


Външният министър на Сирия Уалид Муалем обвини Мурси, че подстрекава към продължаване на кръвопролитията. Според него думите на египетския президент са равносилни на намеса във вътрешните работи на Сирия.


Египет председателства Движението на необвързаните от 2009 насам. В момента се провежда шестнайстата конференция на организацията в Техеран.Мохамед Мурси стана първият държавен глава на Египет, посетил Иран от 1979 година насам. След Ислямската революция Иран скъса дипломатическите си отношения с Египет, заради сключения мир с Израел.


Движение на необвързаните страни е международна организация, обединяваща 118 държави, които не членуват във военни блокове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във