Банкеръ Daily

Новини

ЕДИН РОМАН С ДВЕ НАГРАДИ

Стъклената река на Емил Андреев впечатли жури и читатели.

Националният конкурс Български роман на годината за втора поредна година връчи награда на най-добрия български романист. Церемонията се състоя на 27 октомври (четвъртък) в хотел Шератон в присъствието на писатели, критици, интелектуалци и любители на литературата. Специален гост на събитието беше министърът на културата проф. Стефан Данаилов, който каза, че у българите съществува почти религиозна потребност от съприкосновението с книгите.
Конкурсът Роман на годината е учреден в началото на 2004 г. по инициатива на фондация Вик. Негова основна цел е да се провокира близостта между писатели и читатели, изкушени от изкуството литература. Наградата, която Фондация Вик осигурява на победителя, е 10 000 лв. и превод на романа на английски език. По регламент за приза се състезаваха романите на шестима автори - Анжел Вагенщайн със Сбогом Шанхай, Атанас Наковски с Обърнат свят, Георги Гроздев с Плячка, Емил Андреев със Стъклената река, Милен Русков с Джобна енциклопедия на мистериите и Роджър Доч със Сезон за лов на диви кучки. Журито бе в състав Дико Фучеджиев, Кирил Топалов, Николай Стоянов и Владимир Трендафилов. Роман на годината е единственият литературен конкурс, в който участие имат и читателите. Те се явяват петият член на журито и са заявили своите предпочитания чрез гласуване по ИНТЕРНЕТ или с талони в пресата.
Най-интересното на тазгодишното награждаване беше, че фаворитът на журито и читателите съвпадна. Романът Стъклената река на Емил Андреев беше двукратно почетен. Това не е единственият му роман. За него авторът дава лаконично определение - роман за истината.
Ваня Нотева

Facebook logo
Бъдете с нас и във