Банкеръ Daily

Новини

ЕЦБ взима контрола над банките в Еврозоната

Европейската централна банка ще осъществява надзор над 6000 банки в Еврозоната, според предложение на Европейската комисия , предаде Financial Times.


Планът е изготвен от председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и еврокомисаря за вътрешния пазар Мишел Барние.


Според идеята на Комисията ЕЦБ ще може да наблюдава дейността на всички банки, които поискат помощ от Европейския механизъм за стабилност от началото на 2013 година.


ЕЦБ ще отнеме правомощията на националните банкови регулатори в преструктурирането на закъсалите европейски банки. Институцията ще се намесва и когато съществуват опасни рискове.


Според предложението властта ще бъде дадена на новия контролен борд , който ще е отделен от съществуващия Управителен борд. В 23 членния му състав ще влизат национални представители от всяка страна-членка от еврозоната и шест независими, включително председател и заместник-председател. Така контролните функции ще бъдат разделени от съществуващите правомощия на институцията в областта на монетарната политика.


ЕЦБ обаче призова към по-децентрализиран преход към банков съюз.


Германия също е срещу идеята за банков надзор на ЕЦБ и се противопостави на плана на Комисията. Очаква се ЕК да представи официално детайлите по предложенията на 12 септември.


За да влезе в сила, планът трябва да бъде одобрен от всички 27 страни-членки на ЕС. ЕК се надява това да се осъществи до края на годината.

Facebook logo
Бъдете с нас и във