Банкеръ Daily

Новини

ЕЦБ отрича за намеса на капиталовите пазари

Европейската централна банка отхвърли спекулациите относно плановете на институцията за намеса на капиталовите пазари, за да намали разходите по обслужване на дълга на затруднените държави в Еврозоната, предаде Файненшъл таймс.


В края на изминалата седмица немското издание Der Spiegel излезе с информация за намеренията на ЕЦБ да постави таван на лихвените проценти на държавните облигации на страните от Еврозоната, над който институцията ще интервенира на пазарите. Целта е да се ограничат растящите разходи по обслужване на кредитите на затруднените държави в Еврозоната. Таванът ще се образува съобразно немските държавни ценни книжа, които се смятат за най-сигурните на континента.


Абсолютно некоректно е да се коментират решения, които все още не са взети и не са обсъдени в Управителния съвет на ЕЦБ заявиха от Европейската централна банка. Монетарната политика е независима и се управлява стриктно в рамките на мандата на ЕЦБ допълниха от ЕЦБ.


Неправилно е да се спекулира с бъдещи интервенции коментираха още от институцията по повод искането на Испания за неограничени покупки на облигации от ЕЦБ с цел да се подпомогнат задлъжнелите държави в Еврозоната.


Твърдо против подобна интервенция на ЕЦБ е германската Бундесбанк . Покупките на държавни облигации са силно рискови за стабилността на Еврозоната смятат от немската централна банка.


В началото на месеца ЕЦБ обяви, че ще подпомогне силно задлъжнялите страни от периферията на Европа с директна намеса на капиталовите пазари, купувайки държавни облигации при понижена доходност. Подобна помощ обаче няма да е безусловна. Интервенцията ще бъде обвързана с нови изисквания за затруднените държави, заяви председателят на ЕЦБ Марио Драги.

Facebook logo
Бъдете с нас и във