Банкеръ Daily

Новини

ДВАМА МИНИСТРИ ПРЕДСТАВЯТ ПРОЕКТ РАЗБИРАЕМА БЪЛГАРИЯ ПРЕД УЧЕНИЦИ

Вицепремиерът и министър на образованието и науката Даниел Вълчев и министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев ще посетят Професионалната гимназия по механоелектротехника в София (ул. „Стара планина” 13), за да запознаят учениците и учителите с правилата за изписване на българските собствени имена на латиница, създадени по проекта „Разбираема България”, съобщиха от пресцентъра на МДААР. Това ще стане утре, 11 декември, в 11.00 ч
„Разбираема България” е съвместен проект на Министерството на държавната администрация и административната реформа и Института за български език при БАН. Той започна през 2006 г. с идеята да бъдат установени ясни и твърди правила за транслитерация и да се премахне хаосът в изписването на латиница на българските населени места и други географски и културно-исторически обекти по карти, табели, сайтове и др.
През 2006 г. разработените по проекта „Разбираем България” правилата за транслитерация приеха задължителен характер за всички физически и юридически лица при изписването на българските географски имена.
По време на посещението в софийското училище двамата министри ще представят изработените от МДААР информационни материали, разясняващи правилата за транслитерация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във