Банкеръ Daily

Новини

ДЪРЖАВНО-ОБЩЕСТВЕНА КОМИСИЯ ЩЕ ФОРМУЛИРА ПРИОРИТЕТИ В ТУРИЗМА

Правителството реши да бъде създадена Държавно-обществена консултативна комисия по въпросите на туризма, която ще формулира приоритетите в сектора и ще анализира тенденциите в развитието му, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. Целта е да се подобри координацията между отделните ведомства при решаване на въпросите, свързани с туристическия бизнес, засилване на диалога между изпълнителната власт и неправителствения сектор и създаването на възможности за публично-частно партньорство.
Туризмът формира около 5% от БВП на страната. През м. г. България е посетена от 5 151 283 чуждестранни граждани, а приходите са 2 228,8 млн. евро.
Председател на комисията ще е вицепремиерът и министър на външните работи, а заместник-председател – председателят на Държавната агенция по туризъм. Членове ще бъдат министрите на регионалното развитие и благоустройството, на транспорта, на финансите, на околната среда и водите, на икономиката и енергетиката, на вътрешните работи и на културата, председателите на Националната конфедерация на туристическата индустрия, на съюзите на българската туристическа индустрия и на инвеститорите в туризма и на Националното сдружение на общините. В състава й ще бъдат още трима представители на професионалните туристически обединения, които ще бъдат определени с консенсус от трите организации, както и началникът на политическия кабинет на вицепремиера и министър на външните работи в Министерския съвет.
Председателят ще може да кани за участие в заседанията на комисията и представители на местното самоуправление, неправителствените организации, академичните среди и на други организации и институции

Facebook logo
Бъдете с нас и във