Банкеръ Daily

Новини

Държавният боклук е безценен

Докато общината притиска гражданите и бизнеса да си плащат данък сгради и такса смет под заплаха да не им издаде жизненоважен документ и под угрозата на наказателните лихви, държавните ведомства масово пестят. Криза е, кой как се уреди. Да не би да ви учудихме с тази констатация? Не са ли ви пращали на километър да снимате едно листче, при положение че ксероксът е до лявото коляно на служителката на гишето. Не сте ли виждали обедна почивка, която се спазва едно към гьотерем? Не ви ли е стряскала полицейска кола, която минава на червено без включени звукова и светлинна сигнализация, т.е. без краен зор.


nbsp;


Държавата е нещо като небето над нас. А ние, дето само тъпчем земята, плащаме, доколкото можем, и гледаме как горе, високо, върху малки сиви облачета плува непоклатимото самодоволство на държавните чиновници.nbsp;


nbsp;


Държавният боклук е безценен, в смисъл че няма цена - неговото правене не струва нищо.


Столичната община чака поне 20 млн. лв. за такса смет от държавните ведомства на територията на София. Това е приблизителната сума на просрочените й вземания по данни на финансовото министерство.


Супердлъжникът е Софийският университет Климент Охридски, чиито дългове надхвърлят 8 млн. лева.


Специално за БАНКЕРЪ заместник-кметът по финансите на общината Дончо Барбалов каза, че в момента се води дело за около 7 млн. лева. Ходенето по мъките в името на постигането на опитите за разбирателство е продължило години, но отзивчивостта на висшето училище все клоняла към нула. Общината съди университета за дължими пари през периода 2005-2010 година. Барбалов обясни, че двете страни са се разбрали, след като приключи делото, един вид при уточнена претенция, да седнат на масата на преговорите и да търсят споразумение за разсрочване и начало на реални плащания. Той обаче се закани след това да започне нова проверка на университета за последните три години, за които също има нехайно отношение към обязаностите за заплащане на боклука. На наш въпрос защо университетът така се е алиенирал, Барбалов беше кратък: Просто не обичат такса смет.


Попитахме и какво би станало, ако след решението на съда СУ откаже да плаща. Барбалов е убеден, че ще се стигне до разбирателство. По закон отново трябва да се разчита на добрата воля на длъжника, защото не могат да му се отнемат нито сгради, нито имущество в полза на общината.


С другите университети положението не е по-розово. По данни от края на миналата година сред длъжниците са Университетът по архитектура, строителство и геодезия (109 500 лв.), Висшето строително училище Любен Каравелов (44 500 лв.), Медицинският университет (4000 лв.), Националната спортна академия Васил Левски (3600 лв.), Лесотехническият университет София (3100 лв.) и Техническият университет (1600 лв.).


Друг голям длъжник на Столичната община е Министерството на правосъдието, но там нещата са докарани до акт. Сега ведомството най-вероятно ще обжалва, но все пак нещо се движи. Барбалов не съобщи размера на този борч.


По данни на БАНКЕРЪ Министерството на правосъдието дължи около 2 млн. лв. за събирането на сметта.


Областната управа на София-град също дължи почти милион. Тя стопанисва доста държавни имоти в столицата. Барбалов и тук не говори за суми, защото вече била създадена съвместна работна група с представители на областната и общинската управи, които имали сериозното намерение да уточнят дълга и да се започне разплащане по някаква взаимоизгодна схема.


И други институции имат да дават пари за смет, но дълговете им са по-малки. Народното събрание, според данните, не е платило около 2000 лева. Президентството и БАН са се издължили на общината. Министерският съвет не е внесъл около 36 хил. лв. за някои от имотите си през последните години.


В повечето случаи ведомствата оспорвали начислените суми за такса смет с неточности около имотите им - продадени обекти или придобити нови. Но те били склонни да обвиняват общината, че им искала пари за неуточнени обекти, въпреки че декларирането на придобити или отписването на продадени имоти си било единствено тяхно задължение.


По-лошото било, че общината вече е изгубила безвъзвратно поне 1 млн. лв. поради давност. Този милион бил за такса в периода 2001-2003 година.


Най-големият парадокс обаче е, че общината дължи сама на себе си около 5 млн. лв. за такса смет. Сумата е натрупана през годините за общинските имоти по районите. Затова кметът Йорданка Фандъкова е поискала да бъде изготвени проверка и справка за всички общински имоти, които се стопанисват от 24-те местни кметства. Както знаем, тя е заклет фен на социалната поносимост на такса смет. По нейни сметки годишният размер на такса смет за София не надхвърля един процент от средния годишен доход на домакинство в столицата. Да, за домакинствата е така, нищо е, бълха - ги ухапала. Но защо във ведомствата няма бълхи, и там да хапят.


nbsp;

Далавера?
За миналата година в държавния бюджет са били отпуснати целево около 30 млн. лв., за да може да се изчистят тези дългове на държавата към общините. Тези целеви пари обаче обаче не са отишли по предназначение, а вероятно са били потрошени за други разходи. От финансовото министерство мълчат за това, какви мерки може да се предприемат срещу подобно своеволие. Може би всички тези първостепенни разпоредители с бюджетни средства са недосегаеми, когато става въпрос да си платят данъците.Сега около две трети от министерствата, начело с Министерския съвет, не са си платили задълженията за данък сгради и такса смет. Според данни от средата на миналата година обаче МВР е първенец по неплащане на местни данъци с над 3.3 млн. лева. Следват го Министерството на отбраната с 2.7 млн. лв. и Министерският съвет с 2.5 млн. лева. Останалите некоректни министерства са на здравеопазването (1.13 млн. лв.), на правосъдието (985 хил. лв.), на земеделието (427 хил. лв.), на образованието (109 хил. лв.), на труда и социалната политика (69 хил. лв.) и на културата (42 хил. лв.).И защо очакват финансова дисциплина от гражданите, след като управниците не си плащат таксите?
Facebook logo
Бъдете с нас и във