Банкеръ Daily

Новини

Държавата внесе в съда граждански искове за собственост върху дворците Царска Бистрица, Ситняково и Врана

Държавата внесе в съда граждански искове за собственост върху дворците Царска Бистрица, Ситняково и Врана. Ответници по делото ще са Симеон Сакскобургготски, сестра му Мария-Луиза Борисова Хробок и техни роднини, а ищец - Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), отговарящо за държавната собственост. Искът за Врана е насочен и срещу Столична община.
Делата за първите два имота ще се гледат от Софийския окръжен съд, а за третия – от Софийския градски съд. За досегашното ползване на имотите държавата иска и около 110 000 лв. обезщетение, но то вероятно ще нарасне значително, след като бъдат изготвени данъчните оценки на имотите.
Преди две седмици Пловдивският апелативен съд потвърди решението на окръжния съд в града, с което през юли м. г. бе отхвърлен искът на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза за резиденция Кричим. Мотивите бяха онези, които противниците на реституцията винаги са изтъквали - царската фамилия не е собственик на имотите, защото те не са придобивани от царете в лично качество, а от т. нар. Интендантство, което е държавен орган в монархията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във