Банкеръ Daily

Новини

ДЪРЖАВАТА ОСТАВА МАЖОРИТАРЕН СОБСТВЕНИК В ПЛОВДИВСКИЯ ПАНАИР

Няма да има промени в структурата на собствеността на Международен панаир Пловдив АД, стана ясно след извънредното общо събрание на акционерите, проведено на 11 декември. Засега, съгласно стратегията за развитие на дружеството, държавата запазва 51% от акциите, а 49% остават в дружество Пълдин тур инвест АД, което е собственост на бизнесмена Георги Гергов, и Община Пловдив.
Представителят на Министерство на икономиката Валентин Груев, шеф на дирекция Корпоративно управление, изрично е бил упълномощен да гласува против искането за увеличение на капитала.
Общото събрание е решило да се запази състава на старият борд на панаира, и да го увеличи с още един член - Старият Пловдив АД, което също е собственост на Гергов. Така държавата и смесеното дружество между общината и Гергов - Пълдин тур инвест, ще бъдат с еднакъв брой представители в управителното тяло на панаира. Освен бившия заместник-министър на икономиката и енергетиката Корнелия Нинова държавният интерес ще се защитава от Александър Константинов, който беше в предишния общински съвет на Пловдив от листата на БСП, и прокуриста на дружеството Паулина Търновалийска.
От страна на частния капитал издателят на вестник Марица Степан Ерамян, ще представлява Пълдин тур инвест, прокуристът Веска Пищялова ще е представител на Стария Пловдив АД, а самият Гергов е в борда от името на туристическото дружество Санкт Петербург АД.
На общото събрание на акционерите са обсъждани три предложения за набиране на сумата от 100 млн. евро за реализиране на правителствената стратегията за развитие на Международен панаир Пловдив. Освен внасянето на свежи пари в капитала, се е коментирало и листване на борсата, като всеки от акционерите предостави по 5% -10% от акциите си и пакетът се предложи на инвеститорите. Този вариант обаче може да се реализира, само ако панаирният център бъде изваден от списъка на фирмите, забранени за приватизация.
През тази година общо 6 млн. лв. са били вложени за обновяване на материалната база и инфраструктурата на панаира. Изградени са 12 хил. кв. м допълнителни експозиционни площи, ремонтирани са 3 палати, реновирано е пространството пред изложбения комплекс и е създаден нов Център за услуги и информация. С 46% са се увеличили приходите от Международния технически панаир и достигнали рекордната сума от 17.4 млн. лева.
Всички тези мерки са позволили реализирането на добри финансови резултати в края на годината. Над 12 млн. лв. е печалбата на дружеството за 2007 г., според предварителни разчети, което е 2.5 пъти повече от миналата година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във