Банкеръ Daily

Новини

ДЪРЖАВАТА МОЖЕ ДА СЕ ОТКАЖЕ ОТ ДИВИДЕНТА СИ В БУЛГАРГАЗ

Държавата може да се откаже от дивидента си в „Булгаргаз”, за да не се ощетяват гражданите. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров по повод възможните варианти за по-малко поскъпване на природния газ от 1 октомври. В понеделник на закрито заседание Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще определи новата цена на горивото, което вероятно ще поскъпне с 9%, предаде Дарик радио.
Според енергийни експерти, ако държавата се откаже от дивидента си в газовото дружество, то поскъпването на природния газ може да се ограничи до около 4 на сто. Първоначалното искане на „Булгаргаз” беше за 11 процента по-висока цена от 1 октомври, но в последствие Държавната комисия за енергийно и водно регулиране намали процента на 9. Това е ръст с около 29 лева до 349 лева за 1000 кубични метра. Освен държавата да се откаже от дивидента си, съществува и друг вариант за по-малко поскъпване на газа.
По време на общественото обсъждане на цената в сряда председателят на енергийния регулатор Константин Шушулов призова ръководството на „Булгаргаз” да се откаже до края на годината и да не си начислява допълнителната 3-процентна такса върху цената на горивото. С нея потребителите ще плащат на монополиста още 8 лева на 1000 кубични метра газ за доставката. Предложението обаче е неприемливо за „Булгаргаз” и няма да бъде прието.
Пред медиите днес министър Петър Димитров съобщи още, че България няма да се откаже от идеята си за създаване на енергиен холдинг, но ако има ограничения от Европейската комисия кое дружество може да влезе в състава му, България ще се съобрази с това, допълни енергийният министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във