Банкеръ Daily

Новини

ДЪРЖАВАТА ФИНАНСИРА АЕЦ БЕЛЕНЕ

През 2008 г. с държавни заеми и гаранции за 745 млн. евро ще започне реализирането на два инфраструктурни проекта. Правителството реши държавна гаранция за кредит от 600 млн. евро да бъде издадена за инвестиционния проект за АЕЦ „Белене”. С държавен заем за 145 млн. евро ще стартира изграждането на терминал за обработка на контейнери на пристанищата Бургас-запад и Варна-изток.
Предвижда се заемът с държавна гаранция за АЕЦ „Белене” да бъде предоставен от ЕВРАТОМ и Европейската инвестиционна банка. Получател ще е Националната електрическа компания ЕАД.
От следващата година започва реализацията на най-големия инвестиционен проект у нас, чиято стойност е около 4 млрд. евро, съобщи министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Той подчерта, че всичко по проекта върви по график, инвестиционният интерес е голям и няма основания за безпокойство. Димитров заяви, че 30% от работите, свързани с изграждането на атомната електроцентрала ще се изпълняват от български фирми.
Министърът на икономиката и енергетиката съобщи, че вчера е изтекъл срокът за подаване на документи от предварителните оферти на инвеститорите. Компаниите, представили първоначални оферти, са Electrabel, CEZ, E.ON, ENEL и RWE. Около месец ще продължи експертният преглед на предложенията, а преговорите се очаква да завършат до края на годината. Приключило е и подаването на заявки за участие на банка, която ще структурира кредитирането. Преговорите с финансовите институции ще продължат около месец. Очаква се и становище на Европейската комисия по нотификация на българската страна по чл. 41 от договора за ЕВРОАТОМ, който изисква комисията да бъде уведомена за всеки нов инвестиционен проект.
Правителството реши през 2008 г. с държавен заем от Японската банка за международно сътрудничество да стартира изграждането на терминал за обработка на контейнери на пристанищата Бургас-запад и Варна-изток. Кредитът ще бъде предоставен на Министерството на транспорта.
През последните 5 г. се наблюдава значително нарастване на контейнерните товари през пристанищата и това налага изграждането на модерни терминали във Варна и Бургас. С построяването им ще се улесни транзита на стоки по европейските транспортни коридори. Очаква се с реализирането на проекта да бъдат разкрити около 450 работни места в Бургас и още 550 във Варна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във